MOVING LIGHTS


Een ontwikkeling, die eigenlijk alleen een verbetering en aanpassing is van reeds bestaande middelen in de techniek, zijn de spots die op afstand bestuurbaar zijn, de zogenaamde "moving lights". Dit houdt in dat de bundel in grootte en richting versteld kan worden, en dat vaak ook nog van kleur en/of gobo gewisseld kan worden. De allereerste beweegbare spots deden dit vooral met behulp van spiegels, die door te draaien de bundel van richting konden veranderen. Deze spots, bijvoorbeeld de "Intellabeams", zijn bijzonder groot en zwaar en dus niet eenvoudig te verplaatsen. Eenmaal opgehangen op een vaste plaats is het daarmee echter mogelijk tijdens een voorstelling een bundel heel precies te bewegen en richten. Latere versies, zoals bijvoorbeeld de "Vari-lights", bewegen de gehele spot, en deze spots zijn dan ook wat lichter. Daarnaast bestaan er hulpstukken die traditionele spots beweegbaar op afstand maken. Hierdoor komen beweegbare spots steeds meer binnen het bereik van allerlei theaters, en het zal waarschijnlijk niet al te lang meer duren voor het de normaalste zaak van de wereld is om beweegbare spots in huis te hebben, en theatergezelschappen er steeds meer gebruik van zullen gaan maken in hun voorstellingen.

Van te voren moeten de verschillende posities ingeprogrammeerd worden, wat een redelijk tijdrovende bezigheid is. Een winst in tijd kan behaald worden doordat er minder spots nodig zijn, de beweegbare spots kunnen op verschillende plekken gericht worden tijdens een voorstelling, een verlies in tijd staat daar echter tegenover: posities moeten wel van te voren ingeprogrammeerd worden. Het grote voordeel is echter dat lichtbundels precies gedirigeerd kunnen worden over het toneel, waardoor er in eens dingen mogelijk zijn in het toneelbeeld, die anders met een volgspot opgelost zouden moeten worden, of niet zouden kunnen. Het nadeel van het werken met een volgspot is het feit dat een mens deze moet bedienen tijdens de voorstelling, en dat deze dus ook goed bij de spot moet kunnen. Allerlei posities waren daardoor niet mogelijk; de volgspotter was vaak eenvoudig weg niet in staat op verschillende plaatsen bij de volgspot te komen. Door deze besturing op afstand kan de spot nu echter overal opgehangen worden waar een normale spot ook gehangen kan worden. Hierdoor kunnen bewegende bundels nu vanuit allerlei richtingen en plaatsen komen.

Ook kan de hoeveelheid benodigde spots verminderd worden door een goed gebruik van de bewegende spots. Spots kunnen nu tijdens de voorstelling omgesteld worden en gebruikt worden op een andere plaats. Waar eerst voor vijf verschillende posities vijf verschillende spots nodig waren, kan nu volstaan worden met een of twee bewegende spots. Belangrijk is wel dat de ontwerper er zich van te voren goed rekenschap van geeft welke spot wanneer nodig is, zodat de spot in een andere richting gezet kan worden wanneer hij niet ergens anders voor nodig is. Dit vereist dus wel een goed overzicht van het ontwerp, en het toevoegen van bepaalde effecten moet goed voorzien worden in het geheel van het ontwerp en de uitvoering ervan.






Verwante Pagina's:

of:

Terug naar Inhoudsopgave