Ronald Kox

Ronald Kox Ronald Kox (1967) begon zijn werk in het theater in 1987 als theatertechnicus, maar hij specialiseerde zich steeds meer in lichtontwerp en dramaturgie. Gedurende zijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht heeft hij gewerkt in verschillende theaters en bij verschillende theater- en filmproducties.

Tijdens zijn studie aan de Universiteit begon hij te werken bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 1991. In 1992 studeerde hij af met een scriptie over de theoretische vergelijking van theater en televisie: "Theater op televisie: een (on)mogelijkheid?". In 1993 werd hij docent lichtontwerp bij de studierichting Theatervormgeving van de Theaterfaculteit van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Hij heeft lesgegeven bij bijna alle studierichtingen van de Theaterfaculteit op het gebied van lichtontwerp, theatertechniek, en dramaturgie. Later werd hij ook cursusco÷rdinator / studieleider voor de studierichting Theatervormgeving en de M.A. Scenography.

In 1998 begon hij met de ontwikkeling van de kunst & techniekopleiding Design for Virtual Theatre and Games. Deze opleiding ging van start met een groep van 18 studenten in september 1999. Bij de opleiding heeft hij lesgegeven in de theoretische vakken zoals Gamesanalyse, Gamesgeschiedenis, Semiotiek, Mediavergelijking, Film- en televisiegeschiedenis en cultuurgeschiedenis. Hij is tot november 2002 Hoofd van de opleiding Design for Virtual Theatre and Games geweest, en was bij zijn vertrek vice-voorzitter van het faculteitsbestuur.

Gedurende zijn tijd bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is hij steeds actief gebleven als ontwerper voor theater en op grafisch gebied. Rond de eeuwwisseling heeft hij bij meerdere producties van Kees van der Zwaard het totale ontwerp verzorgd. Daarna heeft hij een aantal posters en huisstijlen ontworpen.

Van november 2002 tot februari 2006 heeft hij als Algemeen en Financieel directeur bij "De Triangel", een centrum voor cultuureducatie (Muziek, dans, muziektheater) voor de gemeente Berkelland (Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo) gewerkt. In die periode heeft hij onder andere zorg gedragen voor het op orde brengen van de organisatie en in samenwerking met andere centra voor cultuureducatie in de Achterhoek zorg gedragen voor het oprichten van een Muziektheaterrichting "Grid"

Sinds begin 2006 is hij werkzaam bij de Provincie Overijssel als Teamleider Ontwikkeling bij de eenheid Zorg en Cultuur. In 2009 is hij door opslitsing van het team teamleider geworden van het team CUltuur & Sociale Infrastructuur. Met name het cultuurbeleid in Overijssel heeft hij een belangrijke impuls kunnen geven door zijn strategische advisering.

Begin 2011 heeft hij besloten om naast zijn baan bij de provincie een eenmanszaak op te richten, KoxCult. Daarmee richt hij zich op advisering en projecten op het terrein van cultuurstrategie en cultuurmanagement, om zelf weer actief te kunnen worden in de praktijkkant.

Hij is auteur van het cursusboek "Ontwerpen met Theaterbelichting", dat wordt gebruikt voor lessen in theatertechniek en lichtontwerp. Daarna zijn er nog veel andere cursusboeken ontwikkeld, zoals voor cultuurgeschiedenis, film en televisie, games analyse, semiotiek, mediavergelijking en dramaturgie. Daarnaast heeft hij meerdere lezingen verzorgd op het terrein van nieuwe media en technologie in relatie tot theater: Storytelling en route to new boundaries, Media in Theaters, and Space, Interface, Database: Het sprookje van de bouwdoos en de lego.


Opmerkingen, tips of vragen: mail me!.