EXTRA INFORMATIE:

ATOMEN


Al bij de oude Grieken kwamen Leukippos en Demokritos op het idee dat ieder voorwerp uit kleine deeltjes bestaat. Zij meenden dat die deeltjes ondeelbaar zouden zijn. Ons woord atoom is dan ook afgeleid van het Griekse woord 'atomos' dat "ondeelbaar" betekent. Later heeft men ontdekt dat ook een atoom deelbaar is en in ieder geval bestaat uit een kern met daarom heen een electronenwolk.

Het elektron is een negatief geladen deeltje, in de kern zitten positief geladen deeltjes, de protonen. Normaal gesproken hebben we te maken met evenveel protonen als elektronen, zodat een atoom neutraal is. De negatief geladen elektronen worden door de positieve lading van de protonen (lees: atoomkern) bij elkaar gehouden. Niet iedere kern is evengoed in staat om de elektronen bij zich te houden, zodat zij zich los kunnen gaan maken van het atoom. Vooral atomen van metalen bezitten deze eigenschappen.

In een metaal zitten daarom vaak zogenaamde 'vrij zwevende elektronen' die nu eens bij de ene kern en dan weer bij de andere rondhangen. De elektronen kunnen zich ook massaal gaan bewegen van het ene punt naar het andere, of van het ene voorwerp naar het andere, waardoor we te maken kunnen krijgen met een overschot of een tekort aan elektronen ten opzichte van het aantal protonen in een dergelijk voorwerp. Hebben we te maken met een voorwerp met een overschot aan elektronen dan heeft het een negatieve lading, bij een tekort aan elektronen spreken we van een positieve lading.






Terug naar Elektriciteit


of:

Terug naar Inhoudsopgave