DIMMERS


Een lichtkast bestaat altijd uit twee delen: een dimmergedeelte en een regelgedeelte. Het dimmergedeelte zorgt ervoor, dat de stroomtoevoer naar een spot bepaald kan worden, zodat deze harder of zachter kan gaan branden. Het is het apparaat dat de stroomregeling verzorgt.

Het regelgedeelte stuurt de dimmers aan, het zorgt er voor dat de juiste dimmers meer of minder stroom gaan leveren, zodat de juiste spots harder of zachter gaan branden. Het regelgedeelte is te zien als een uitgebreid bedieningspaneel van de dimmers.

De dimmers en de regeltafel zijn vaak gescheiden, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er bestaan ook 'dimmerpacks', groepen dimmers die bij elkaar in een omhulsel zitten, waarbij het regelgedeelte in het pack is ingebouwd. Bij eenvoudiger types dimmers komen we dit het vaakst tegen, het bekendste voorbeeld is wel de dimmer die we in huis wel vinden, waarbij de lampsterkte geregeld wordt door een draaiknop, die rechtstreeks op de dimmer aangesloten zit.

Het dimmergedeelte staat bij gescheiden systemen door middel van een stuurkabel in verbinding met het regelgedeelte. Stroom voor de lampen wordt geleverd door het dimmergedeelte, dat zijn stroom weer krijgt via een (krachtstroom) aansluiting van de elektriciteitsmaatschappij. In principe is er voor de eenvoudigste regeltafels geen eigen stroomaansluiting nodig, voor de meer ingewikkelde (semi-) computertafels wel.

Op de dimmerkasten in de kleine zalen van vooral het semi-professionele en het amateurcircuit zitten meestal op de kast zelf stopcontacten waarmee de spots aangesloten kunnen worden. In de grote en kleine zalen van het professionele circuit staan de dimmerkasten meestal ergens anders opgesteld, waar ze niet in de weg staan: dit kan bijvoorbeeld in de kelder of op zolder zijn, afhankelijk van waar bij de bouw plaats was.

Dimmers zijn meestal per zes bijeengebracht in een dimmerkast, ook wel 'dimmerpack' genoemd. Omdat vanuit een krachtstroom aansluiting drie groepen voor 220 Volt gemaakt kunnen worden, en men normaal gesproken twee dimmers op een stroomgroep aansluit, zijn de hoeveelheden dimmers in een zaal vaak een veelvoud van zes.

Pas in de laatste jaren is men ook gaan werken met dimmerkasten waar tien of twaalf dimmers in zitten. Het aantal faders op de regeltafels, of dat nu handkasten of lichtcomputers zijn, is daarom ook weer vaak een veelvoud van zes.

Vaak zijn er meer dan zes kringen in een zaal aanwezig en zijn er dus ook meerdere dimmerkasten, die allen door hetzelfde regelgedeelte aangestuurd worden. In de grotere zalen worden de dimmers vaak los bij elkaar gebracht in grote kasten, zodat er meer dan zes dimmers zijn per kast. Maar dan blijven we nog wel altijd te maken houden met veelvouden van zes.


Inhoudsopgave Dimmers