220 Volt Aansluiting


Er bestaan verschillende soorten aansluitingen voor stroom. Afhankelijk van functie en fabrikant hebben deze verschillende vormen en uitvoeringen. En afhankelijk daarvan zijn er meer of minder stroomdraden in te vinden. In normale stopcontacten, zoals we die in huis kunnen vinden, zitten twee of drie draden: in de ongeaarde stopcontacten vinden we twee stroomdraden, namelijk een blauwe draad: de Nul; en een bruine draad: de fase. De fasedraad is de zogenaamde 'stroomdragende' draad. Deze draad voert de stroom als het ware aan, terwijl de nuldraad er is om de stroom weer af te voeren, om de stroomkring gesloten te krijgen. In een geaard stopcontact vinden we dan nog een derde, groen-gele draad. Dit is de zogenaamde aarde-draad, die als een soort beveiliging geldt voor apparaten die eventueel een lekstroom kunnen geven die gevaarlijk kan zijn. Tenslotte kunnen we in sommige schakelaars nog een zwarte draad vinden. Dit is de zogenaamde 'schakeldraad' bij een hotelschakeling. Deze draad is noodzakelijk om het mogelijk te maken dat twee verschillende schakelaars hetzelfde punt van stroom kunnen voorzien.

Let wel, dit is de standaardwijze, waarop de stroomvoorzieningen tegenwoordig aangesloten behoren te zijn. In oudere huizen, of huizen waar geen officieel installatiebureau de bedrading heeft aangelegd, wil dit nog wel eens niet het geval zijn. In de jaren '50 werd in Nederland een andere kleurcodering aangehouden dan tegenwoordig. De nuldraad was daarbij rood, de fasedraad groen. Vooral bij kleurenblinden heeft dit nogal eens wat problemen opgeleverd. De kleurcode is tegenwoordig gestandariseerd: in alle landen die deze afspraak overgenomen hebben, is deze code in gebruik. In ieder geval geldt deze code al in de E.E.G., in de V.S. en in Japan.

Driehoeks- en SterschakelingHet spanningsverschil bij een gewone aansluiting ligt in Nederland op dit moment tussen de 218 en 225 Volt. In de loop van de komende jaren zal dat langzaam opgetrokken worden naar de 240 Volt, de nieuwe Europese standaard.



Inhoudsopgave Stroomvoorziening